* Disclaimer: deze gehele website is gebaseerd op de`twee banen theorie’ die ik voor mezelf heb verzonnen om na te denken over hoe ik als filosoof aan de man kon komen. Voor mij was dit framework heel nuttig en ik denk dat het veel ware uitspraken bevat – maar vergeet niet die kritische houding te gebruiken die je in je opleiding zo sterk ontwikkeld hebt! Het framework is uiteindelijk gebaseerd op de gelimiteerde ervaringen van mijzelf en mijn vrienden bij filosofie.
De twee-banen-theorie
De twee-banen-theorie stelt dat je met filosofie eigenlijk voor twee soorten banen in aanmerking komt: filosofische banen en analytische banen.
Dit komt omdat filosofie in essentie een opleiding is in goed nadenken. Voor veel banen is het belangrijk dat je goed kunt nadenken en deze banen noem ik, om me aan te sluiten bij het vakjargon van recruiters, banen die een hoog analytisch denkvermogen vereisen, oftwel: analytische banen.
Het hoofddoel van je filosofie-opleiding was volgens mij dus dat je goed leerde nadenken, maar omdat nadenken een onderwerp veronderstelt heb je per ongeluk ook allerlei vakinhoudelijke kennis over filosofie opgedaan. Dit betreft kennis over wat welke filosoof zei en kennis over typisch filosfische onderwerpen zoals vrijheid, geluk en het goede. Bij sommige banen is het belangrijk dat je verstand hebt van dit soort filosofische zaken en deze banen noem ik filosofische banen.
Filosofische baan
Een filosofische baan is een baan waar je wordt aangenomen vanwege jouw filosofische vakkennis. Dus de werkgever neemt jou aan omdat je de drie formuleringen van Kant zijn categorische imperatief uit je hoofd kent en zonder pardon de vier oorzaken van Aristoteles op kunt dreunen.
Er zijn mijns inziens slechts weinig banen waarbij filosofische vakkennis vereist is, maar op deze website geef ik toch een flink aantal voorbeelden. Vaak zijn het banen als schrijver of als docent. Maar bij organisaties die zich specialiseren in filosofie kun je ook vaak achter de schermen werken om programma’s op te stellen. Er werken bijvoorbeeld filosofen achter de schermen van Filosofisch Kwintet en de Rode Hoed om gastsprekers te selecteren en te benaderen.
Analytische baan
Bij een analytische baan wordt je aangenomen voor je analytisch vermogen. Je kunt goed nadenken en dit is nuttig voor bedrijven.
Het voelt natuurlijk enigszins als je ziel verkopen om een baan te nemen die niet specifiek over filosofie gaat, maar ik wil je overtuigen dat dit onterecht is. Er zijn allerlei banen in de echte wereld die voor een groot deel over enorm interessante kwesties gaan. Natuurlijk gaan ze gedeeltelijk ook over saaie kwesties, maar dit kun je ook eggen over Philosophische Untersuchingen en de Republiek.
Bovendien, maar dit is mijn persoonlijke overtuiging, gaat filosofie helemaal niet over filosofen. Filosofie is de kunst van het verwonderen en het schone denken en dit hoeft niet beperkt te blijven tot het canon. Filosoferen kan over alle complexe problemen die nauw geanalyseerd moeten worden, alle begrippen die eigenlijk meerdere betekenissen hebben en tot spraakverwarringen leiden, alle discussiepunten waar mensen geneigd zijn zich door emoties te laten leiden in plaats van door de rede, en alle voor waar aagenomen stellingen waar we nog een keer over kunnen reflecteren. Daarom kan filosoferen mijns inziens in iedere baan en kan dit interessant zijn in iedere baan met voldoende complexiteit.
Ik daag iedere filosofiestudent uit een analytische baan te overwegen! Toen ik zelf werk ging zoeken had ik een enorme bias tegen alles wat niet `puur’ filosofisch was, eerlijk gezegd tegen alles behalve een PhD in filosofie. Maar ik heb me steeds uitgedaagd banen die me een naar gevoel gaven verder te onderzoeken om te kijken of het toch niet bepaalde voordelen had. Daarom zie je op deze website strategy consultancy staan (vroegere ik: ` arrogante corporate eikels in pakken, ugh’) en traders (vroegere ik: ‘die doen het allemaal alleen maar voor het geld!’). Ik ben zeker nog niet helemaal van deze gevoelens af, maar ik sta nu wel genoeg open voor deze banen dan ik ook de voordelen ervan in kan zien, én serieus heb kunnen overwegen of ik zulk werk zou willen doen.