Analytische Baan

Studie-adviseurs zeggen het maar wat graag: werkgevers staan te springen om filosofen aan te nemen vanwege hun analytisch vermogen! Maar als recent afgestudeerde vraag je jezelf waarschijnlijk af waar al deze werkgevers zijn gebleven…

Waarom je als filosoof bij grote en prestigieuze bedrijven moet solliciteren

In mijn eigen zoektocht op de arbeidsmarkt heb ik gevonden dat sommige werkgevers inderdaad graag studenten met een analytische achtergrond aannemen, maar je moet wel de goede werkgevers hebben. Naar mijn inzicht ben je op zoek naar:

1. Grote bedrijven

2. Prestigieuze bedrijven

Toen ik begon met solliciteren, zocht ik juist kleine, niet zo prestigieuze bedrijven. Bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam. Ik dacht namelijk dat dit soort werkgevers makkelijker zijn om binnen te komen (ze krijgen immers minder aanmeldingen en betalen ook minder). Maar, deze werkgevers hebben geen interesse in filosofen omdat filosofen nog geen vakkennis hebben (ik kan immers nog niet programmeren en ik heb nog geen verstand van financiële zaken), en kleine bedrijven hebben niet de capaciteiten om een filosoof op te leiden. Bij zulke werkgevers kom je namelijk in een klein team terecht met mensen die het druk genoeg hebben met hun eigen werk, en dus geen tijd hebben om jou alles uit te leggen. Vaak nemen ze om deze reden niet eens stagairs aan.

Grote, prestigieuze werkgevers daarentegen, hebben juist heel veel middelen om je op te leiden. Alle grote consulting kantoren (McKinsey, maar ook bijvoorbeeld PwC of Deloitte) hebben enorme, gestandaardiseerde trainingstrajecten. Dit kunnen zij doen omdat ze ieder jaar tientallen mensen tegelijk aannemen en die dus gemakkelijk allemaal in een klasje kunnen stoppen. Daarnaast organiseren ze enorm veel trainingsdagen voor al hun medewerkers vanuit het hele land. Ze hebben dus de capaciteiten om jou de vakspecifieke kennis die je voor je baan nodig hebt bij te brengen, zolang ze er maar op kunnen vertrouwen dat jij die snel kunt leren. Daar komt nog bij dat deze grote firma’s vaak een tikkeltje arrogant zijn. Tijdens een sollicitatie bij BCG kreeg ik bijvoorbeeld te horen dat ze liever geen mensen met een`relevante’ opleiding op hun projecten zetten, omdat BCG er vanuit gaat dat je op je opleiding alleen maar hopeloos verouderde kennis hebt opgedaan en het makkelijker is om iemand met een tabula rasa in een keer alles goed aan te leren.

Solliciteren op banen waar geen opleiding voor bestaat

Bij grote werkgevers heb je dus een goede kans omdat zij de middelen hebben om jou vakspecifieke kennis bij te brengen. Daarnaast zijn de voorbeelden die ik zojuist noemde, MnKinsey en Optiver, interessant omdat hun werk aan de volgende eigenschappen voldoet:

3. Het werk is héél breed of juist héél specifiek

De arbeidsmarkt is een markt dus je moet concurreren met studenten uit andere studierichtingen. En hoe analytisch je ook bent, je zult nooit een positie krijgen die algemene kennis van financiën vereist als een andere solicitant een bachelor finance heeft gedaan; hij weet er gewoon veel meer vanaf dan jij. Je moet daarom solliciteren op functies waar geen specifieke opleiding voor bestaat (of van jouw specifieke vakkennis gebruikmaken; dan neem je een filosofische baan). Dit zijn functies die heel algemeen zijn en dus meerdere studievelden beslaan, of zo niche zijn dat er geen specifieke opleiding voor bestaat.

Ik neem weer dezelfde voorbeelden als hierboven: strategy consultant en trader. Strategy consultants werken voor alle soorten bedrijven: van banken tot google tot overheden tot staalmijnen. Strategy consultancy is dus te breed om een studie over te maken. Daarom zoeken strategy consultancy kantoren slimme, analytische kandidaten die snel allerlei complexe problemen kunnen analyseren.

Het tegenovergestelde geldt voor Optiver, zij doen niets anders dan high frequency stock trading. Dit is een miniscule subdiscipline van de financiële wereld, veel te specifiek om een studie over te maken (zelfs finance studenten hebben hier vaak geen les over gehad, of anders slecht een college). Daarom biedt Optiver zijn eigen trading opleiding aan aan kandidaten die snel kunnen leren. Ik was op een open dag van een ander trading bedrijf, FlowTraders, en ik vroeg de mevrouw die de presentatie gaf of het erg was dat ik niks van haar introductiepraatje had begrepen omdat ik geen finance achtergrond had. Zij antwoordde letterlijk:

“Oh maar dat geeft niet, als het goed is begrijpt niemand nog wat ik hier vertel want er bestaat geen opleiding die je voorbereidt op het werk dat we hier doen, daarom leiden we jullie zelf op als jullie hier komen werken. Als je maar een beetje een analytische achtergrond hebt, is het goed.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

€280,000

Een trader verdient per jaar

Begin je trader-journey met deze gratis cursus

Er is een makkelijke nieuwe manier om te leren traden