Algemeen traineeship bij Rijksoverheid / TNO

Wat is een traineeship?

Er zijn veel verschillende soorten traineeships. De Rijksoverheid en TNO bieden allebei jaarlijks een groot traineeships. Bij hunis een trainee een volwaardig medewerker en krijg je daarnaast veel ruimte en trainingen om jezelf te ontwikkelen. Je krijgt een volwaardig salaris (voor een starter: 2200-2800 euro) en je collega’s behandelen je als iedere andere medewerker.

Maar let goed op als je op traineeships solliciteert, want sommige `traineeships’ zijn eigenlijk gewoon veredelde stageplekken. Bij sommige organisaties krijg je eigenlijk nauwelijks nuttige trainingen en bovendien geen volwaardig salaris. Mijn indruk is dat dit vaak bij traineeships van kleine organisaties het geval is.

Verschillende banen uitproberen

De Rijksoverheid en TNO bieden allebei een breed traineeship waarbij je in twee jaar op drie verschillende plekken in de organisatie komt te werken. Zo ontwikkel je je snel op allerlei verschillende vlakken. Bij de RIjksoverheid is het zelfs zo dat je verplicht moet werken in ten minste twee van hun werkvelden: beleid, uitvoering, bedrijfsvoering en toezicht.

Brede traineeships zoals deze zijn perfect voor als je nog niet precies weer wat je wil doen, omdat je in korte tijd veel plekken te zien krijgt. Bovendien bouw je in deze programma’s automatisch een heel breed netwerk op zodat je naderhand ook op veel plekken terecht kunt.

Hoe kom je binnen?

De traineeships van de Rijksoverheid en TNO staan open voor alle studierichtingen, hoewel ze bij TNO wel liever studenten met een b├Ęta-achtergrond zien. Voor TNO helpt het dus als je een minor hebt gedaan in bijvoorbeeld programmeren of wiskunde.

Let wel, de traineeships van de Rijksoverheid trekken beide enorm veel kandidaten. Om door de eerste selectieronde heen te komen, heb je dus wel goede cijfers nodig (>7.0).

 

Meer informatie over de traineeships vind je op de pagina’s van het Rijksoverheid Traineeship en het TNO Traineeship.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

€280,000

Een trader verdient per jaar

Begin je trader-journey met deze gratis cursus

Er is een makkelijke nieuwe manier om te leren traden