Data Science Traineeships bij Rijksoverheid / ABN AMRO / meer

Over data science traineeships ben ik enthousiast want dit is het type baan waar ik als filosofiestudent na mijn studie uiteindelijk voor heb gekozen!

Wat doet een data science trainee?

Een data science trainee doet en leert over data science. Vaak werk je bijvoorbeeld vier dagen per week op een afdeling aan data science vraagstukken en krijg je op vrijdag trainingen over data science en persoonlijke ontwikkeling.

Wat is dan Data Science? Data science is inmiddels een containerbegrip waar van alles onder geschaard wordt. Data scientists gebruiken soms neural networks om te voorspellen wanneer vrachtwagens een onderhoudsbeurt nodig hebben. Maar veel vaker gebruiken data scientists computers om lange plus- en keersommen door de computer uit te laten rekenen. In de regel is het werk van een data scientist interessant, maar minder sexy en moeilijk dan je misschien zou verwachten.

Hoe word je data scientist?

Omdat er een gigantisch tekort aan data scientists is, zijn er enorm veel bedrijven die bereid zijn jou om te scholen naar een data scientist, ongeacht je studierichting. Het enige dat je hiervoor moet kunnen laten zien is dat je:

1. Goed kunt leren

2. Bereid bent data scientist te worden.

Dat je goed kunt leren bewijs je met je goede cijfers (>7.0) in je studie.

Dat je bereid bent data scientist te worden bewijs je doordat je eerder een data science gerelateerd project hebt gedaan, bijvoorbeeld tijdens je studie of je minor, maar ik had dit in mijn vrije tijd gedaan.

Mijn persoonlijke ervaring als data science trainee

Ik ga aan de slag bij het Rijks Data Science Programma. In twee jaar tijd krijg ik opleiding van het CBS en daarnaast dat ik werk als volwaardig medewerker bij een afdeling van de Rijksoverheid. Het programma begint in september en ik heb net het contract en rooster binnen voor de eerste paar maanden. Zo te zien krijg ik gemiddeld een dag per week training en het salaris is bovenmodaal. Ik ben er heel erg blij mee, met name omdat ik zoveel mag gaan leren en de overheid een hele fijne organisatie lijkt. Als er behoefte aan is zal ik over een paar maanden een berichtje schrijven over mijn ervaring tot dan toe!

Data scientist salaris

Het salaris van een data scientist is gemiddeld € 64.737 in Nederland, met nog een bonus van € 8.373 per jaar (volgens Glassdoor in oktober 2021). Maar het salaris van een data scientist is sterk afhankelijk van je senioriteit en waar je werkt.

Toen ik begon als junior data scientist (via het Rijks Data Science Traineeship) verdiende ik ruim 2,800 euro per maand als startsalaris met goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit is vergelijkbaar met het startsalaris van andere junior data scientists die ik ken.

Als ik door was gegaan met data science dan had ik als medior data scientist bij de overheid een salaris gehad van minimaal 3,800 euro per maand (dat is het begin van de schaal). Medior kun je na ongeveer 2 tot 3 jaar werkervaring worden. Als senior data scientist start je salaris rond de 5,000 euro per maand.

Maar het salaris van een data scientist bij andere organisaties is veel hoger. Zeker voor senior data scientists zijn de salaris verschillen groot tussen publieke en private organisaties. Als je bijvoorbeeld medior data scientist bij IMC wordt dan kun je rekenen op een signing bonus van 15,000 euro en een startsalaris van 90,000 euro (incl. bonus) (en als trader bij IMC verdien je nog meer).

Bij welke organisaties kan ik data science trainee worden?

De Rijksoverheid biedt dus een intern data science programma. Zij leiden je zelf op en hopen dan dat je ook bij hun blijft werken. Dit is een aangename situatie voor jou want de overheid heeft er belang bij dat jouw opleiding goed in elkaar steekt. Vergelijkbare interne traineeships zijn het Data Science Talent Programme van ABN AMRO, het IT Traineeship van ING en het Technology & Data Traineeship van Deloitte.

Daarnaast staan er nog veel recruiters en detacheringsbedrijven te springen om jou in een aantal maanden klaar te stomen voor de data science arbeidsmarkt zodat zij je daarna voor veel geld kunnen detacheren. Mijn persoonlijke vooroordeel is dat dit soort traineeships iets onpersoonlijker zijn, maar het is wel een snelle manier om aan een goede baan te komen.

Traineeships van detacheringsbedrijven zijn onder andere het Yacht Data Analytics Traineeship, het Traineeship Marketing Data and Analytics van Cmotions en het Data Science & Analytics Traineeship van PHIND. Van dit soort traineeships kun je er tientallen vinden als je even googlet op `data science traineeship’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

€280,000

Een trader verdient per jaar

Begin je trader-journey met deze gratis cursus

Er is een makkelijke nieuwe manier om te leren traden