Data Science Traineeships bij Rijksoverheid / ABN AMRO / meer

Een baan vinden met filosofie

Hier ben ik enthousiast over want dit is het type baan waar ik als filosofiestudent uiteindelijk voor heb gekozen!

Wat doet een data science trainee?

Een data science trainee doet en leert over data science. Vaak werk je bijvoorbeeld vier dagen per week op een afdeling aan data science vraagstukken en krijg je op vrijdag trainingen over data science en persoonlijke ontwikkeling.

Wat is dan Data Science? Data science is inmiddels een containerbegrip waar van alles onder geschaard wordt. Data scientists gebruiken soms neural networks om te voorspellen wanneer vrachtwagens een onderhoudsbeurt nodig hebben. Maar veel vaker gebruiken data scientists computers om lange plus- en keersommen door de computer uit te laten rekenen. In de regel is het werk van een data scientist interessant, maar minder sexy en moeilijk dan je misschien zou verwachten.

Hoe kom je binnen?

Omdat er een gigantisch tekort aan data scientists is, zijn er enorm veel bedrijven die bereid zijn jou om te scholen naar een data scientist, ongeacht je studierichting. Het enige dat je hiervoor moet kunnen laten zien is dat je:

1. Goed kunt leren

2. Bereid bent data scientist te worden.

Dat je goed kunt leren bewijs je met je goede cijfers (>7.0) in je studie.

Dat je bereid bent data scientist te worden bewijs je doordat je eerder een data science gerelateerd project hebt gedaan, bijvoorbeeld tijdens je studie of je minor, maar ik had dit in mijn vrije tijd gedaan.

Mijn persoonlijke ervaring

Ik ga aan de slag bij het Rijks Data Science Programma. In twee jaar tijd krijg ik opleiding van het CBS en daarnaast dat ik werk als volwaardig medewerker bij een afdeling van de Rijksoverheid. Het programma begint in september en ik heb net het contract en rooster binnen voor de eerste paar maanden. Zo te zien krijg ik gemiddeld een dag per week training en het salaris is bovenmodaal. Ik ben er heel erg blij mee, met name omdat ik zoveel mag gaan leren en de overheid een hele fijne organisatie lijkt. Als er behoefte aan is zal ik over een paar maanden een berichtje schrijven over mijn ervaring tot dan toe!

Bij welke organisaties kan ik data science trainee worden?

De Rijksoverheid biedt dus een intern data science programma. Zij leiden je zelf op en hopen dan dat je ook bij hun blijft werken. Dit is een aangename situatie voor jou want de overheid heeft er belang bij dat jouw opleiding goed in elkaar steekt. Vergelijkbare interne traineeships zijn het Data Science Talent Programme van ABN AMRO, het IT Traineeship van ING en het Technology & Data Traineeship van Deloitte.

Daarnaast staan er nog veel recruiters en detacheringsbedrijven te springen om jou in een aantal maanden klaar te stomen voor de data science arbeidsmarkt zodat zij je daarna voor veel geld kunnen detacheren. Mijn persoonlijke vooroordeel is dat dit soort traineeships iets onpersoonlijker zijn, maar het is wel een snelle manier om aan een goede baan te komen.

Traineeships van detacheringsbedrijven zijn onder andere het Yacht Data Science Traineeship, het Traineeship Marketing Data and Analytics van Cmotions en het Data Science & Analytics Traineeship van PHIND. Van dit soort traineeships kun je er tientallen vinden als je even googlet op `data science traineeship’.