Strategy Consultant bij McKinsey / BCG / Bain

Leer hoe je nu al betaald consulting werk kunt doen voor kleine bedrijven (gratis cursus)

Social media consultant

Bedrijven adviseren over hun strategie

Strategy consultants adviseren bedrijven over strategische vraagstukken zoals:

  • Is het een goed idee om een nieuwe markt te betreden?
  • We willen volgend jaar onze omzet vergroten, hoe kunnen we dit het beste doen?
  • We hebben een nieuw product ontwikkeld, hoeveel geld kunnen we ervoor vragen?

Dit soort vragen worden strategisch genoemd omdat je in hele grote lijnen nadenkt over wat het bedrijf moet doen. Dus je adviseert bijvoorbeeld dat Coca-Cola de chocolamarkt moet betreden, maar houdt je niet bezig met de ontwikkeling van hun product of hun marketingcampagne of iets dergelijks.

Wat leuk is aan strategy consultancy

Strategy consultancy heeft veel leuke eigenschappen:

  • Je behandelt uitdagende problemen voor bedrijven die deze zelf niet kunnen oplossen
  • Er is enorm veel nadruk op jouw professionele en persoonlijke ontwikkeling
  • Je mag vaak veel reizen
  • Je startsalaris is 48.000 per jaar, na twee jaar krijg je een MBA vergoed en daarna verdien je meer dan 70.000 per jaar.

Strategy consultancy is natuurlijk geen filosofie, maar de intelectuele uitdaging van je werk + de horizonverbreding van al het reizen, zorgen denk ik toch dat je je filosofische spier blijft prikkelen.

Hoe weet je of strategy consultancy bij je past?

Strategy consultants proberen strategische vraagstukken op te lossen. Vraag jij je in een restaurant wel eens af wat de maximale omzet per avond is, en hoeveel een terras daar aan toe zou voegen? Of hoeveel de inkoopcijfers zouden veranderen als een product goedkoper of duurder zou worden gemaakt? Dan heb jij affiniteit met strategische vraagstukken.

Als je verder wilt onderzoeken of strategy consultancy bij je past dan kun je ook een beroepskeuzetest doen. Ik raad altijd de uitgebreide beroepskeuzetest van 123test.nl aan. Zij hebben helaas niet precies strategy consultant als beroep in hun database, maar wel business consultant, en daarvan kun je dus zien hoe goed het bij je past aan de hand van de test.

Hoe kom je binnen bij een strategy consultancy firma?

Strategy consultancy firma’s zijn uiterst prestigieus, met name de drie grootste: McKinsey, Boston Consulting Group (BCG) en Bain & Company. Ik raad je aan bij deze firma’s te solliciteren omdat zij zich profileren door studenten uit alle studierichtingen aan te nemen om hun interdisciplinaire aanpak te waarborgen. Zij nodigen je uit op gesprek als:

1. Je hele hoge cijfers hebt voor je studie (>7.5-8.0)

2. Je hele hoge cijfers hebt voor je middelbare school (>7.5-8.0), met name voor vakken zoals natuurkunde en wiskunde B.

3. Je het liefst ook nog extracurriculaire activiteiten hebt gedaan (zoals een voltijds bestuursjaar of veel vrijwilligerswerk).

(De hoge cijfers voor de middelbare school lijken misschien overdreven, maar omdat strategy consultants studenten vanuit alle studierichtingen aannemen, vinden ze het moeilijk om kandidaten te vergelijken. Als zij een kandidaat met een 8 voor zijn studie rechten hebben, en een ander met een 7 voor zijn studie technische natuurkunde, welke is dan beter? Om hier wat meer inzicht in te krijgen vragen ze naar de opleiding die beide kandidaten hebben gedaan: de middelbare school.)

Leer hoe je nu al betaald consulting werk kunt doen voor kleine bedrijven (gratis cursus)

Social media consultant

Het business case interview

Als je wordt uitgenodigd op gesprek, dan moet je een zogenaamde `business case’ behandelen. Dit klinkt heel eng als filosoof maar het is eigenlijk heel leuk. Het is een soort bedrijfskundige versie van Dungeons and Dragons. Je gesprekspartner is de alwetende Dungeon Master (DM) en neemt de rol van een bedrijf dat advies behoeft en legt zijn probleem voor:

DM: Wij van Coca-Cola willen de chocolademarkt betreden. We willen dat jij ons helpt uitzoeken of dit winstgevend zou kunnen zijn.

Nadat je jouw gesprekspartner nog even aan de tand voelt over zijn specifieke doelstellingen (Hoeveel winst willen jullie maken? Binnen hoeveel jaar?), probeer je een aantal moves:

Jij: Ik wil graag uitzoeken wat de totale marktgrootte is van de chocolade-industie.

DM: Uitstekend, hoe wil je dat doen?

Jij: Ik bekijk de beursnotities van de grootste concurrenten.

DM; Helaas hebben we geen toegang tot deze informatie.

Jij: Ok, dan bekijk ik de jaarraporten van de grootste concurrenten.

DM: Ok, asjeblieft (de DM geeft je een vel met gegevens over twee fictieve chocoladebedrijven). Wat zie je?

Jij: Ik zie dat Concurrent 1 de laatste jaren veel minder omzet draait terwijl Concurrent 2 juist marktaandeel wint. Heeft Concurrent 2 in de afgelopen jaren toevallig een nieuwe productenlijn of een nieuwe marketingstrategie ingevoerd?

….

Per move die je doet vertelt je gesprekspartner of die succesvol was door je de opgevraagde informatie te geven of niet. Uiteindelijk moet je op deze manier uitzoeken of Coca-Cola winst zou kunnen maken op de chocolademarkt.

Oefen heel veel Business Cases!

Het is belangrijk dat je de business case heel goed oefent. Hier zijn verschillende boeken voor, de bekendste is Case in Point. BCG en McKinsey raden ook aan dat je dit boek gebruikt in je voorbereiding.

Een meer recente toevoeging hieraan is Case in Point: Complex graphs. Die is uitgebracht omdat tegenwoordig de analyse van grafieken een belangrijke rol speelt in de business cases op de sollicitatiegesprekken. Let er wel op dat dit boek slechts een uitbreiding is en je dus nog steeds ook de normale Case in Point nodig hebt.

Ik had zelf ook meerdere cases geoefend uit Case in Point toen ik solliciteerde bij BCG; hierdoor ging een van mijn 2 cases goed, maar de moeilijkere ging nog steeds dramatisch (ik ben ook niet aangenomen). Als ik mijn sollicitatie over kon doen, zou ik álle cases uit Case in Point geoefend hebben.

Strategy Consultancy Boeken

Er bestaan niet echt boeken specifiek over strategy consultancy. Het best wat je kunt doen is om algemene business boeken te lezen. Een leuke optie is bijvoorbeeld het gratis ebook ’30 Winstgevende aandelen in 5 minuten’ van Beleggen.com, omdat je daarin leert op een strategische manier businesses te analyseren, ongeacht de sector.

Consultancy opleidingen

Als je echt serieus bent over strategy consultancy dan kun je ook een relevante cursus volgen die zowel je profiel versterkt voor tijdens de CV-selectie, en je voorbereidt op de business case. Hierbij is het slim om een cursus te nemen van een bekend instituut zodat je certificaat door je potentiële werkgever wordt herkend. Opties zijn:

  • Masterclass Strategy en Organisatie bij LOI: Deze is onderdeel van de NVAO-geaccrediteerde MBA van LOI en is toegespitst op strategische vraagstukken.
  • Management Consultant bij NHA: Hierin leer je o.a. strategische keuzes te maken voor bedrijven, maar ok bijvoorbeeld operationele keuzes. Deze is dus ook geschikt voor andere types consultancy.
  • Strategisch Management bij Thuiscursus: Deze is het meest toegepast op strategy consultancy, je leert strategische belissingen te maken voor bedrijven.

Dat zijn alle dingen die je kunt doen om je kans zo hoog mogelijk te maken dat je wordt aangenomen als strategy consultant. Maar, onthoug dat het slectieproces enorm competitief is en blijft, dus als je niet binnenkomt kan dat ook gewoon door botte pech komen.

Leer hoe je nu al betaald consulting werk kunt doen voor kleine bedrijven (gratis cursus)

Social media consultant

Strategy consultant salaris

Een strategy consultant krijgt een hoog salaris, dat is een van de redenen waarom veel mensen in deze functie geïnteresseerd zijn. Het salaris kan natuurlijk per consultancy firma verschillen, maar hieronder noem de consultant salarissen van een paar grote firma’s.

McKinsey salaris

Het startsalaris van een associate consultant bij McKinsey in Amsterdam is 48.000 per jaar, na twee jaar krijg je een MBA vergoed en daarna verdien je meer dan 70.000 per jaar. (Dit is mij verteld door een McKinsey recruiter en meerdere kennissen die hier werken.)

Dit startsalaris kan hoger zijn in andere steden; het gemiddelde salaris voor een associate consultant bij McKinsey is € 94.388 (volgens Glassdoor in oktober 2021 – ik weet niet of dit klopt, het lijkt me te hoog).

Het salaris van een partner bij McKinsey hangt af van hoeveel winst wordt gemaakt door de afdeling waar die partner verantwoordelijk voor is. Maar je kunt er rustig vanuitgaan dat een partner bij McKinsey tonnen aan salaris krijgt.

Boston Consulting Group salaris

Boston Consulting Group (BCG) geeft consultants een vergelijkbaar salaris als McKinsey. Afhankelijk van tekorten in bepaalde gebieden of sectors kunnen er kleine verschillen optreden, maar over het algemeen is het vergelijkbaar.

Bain & Company salaris

Het salaris van een consultant bij Bain is vergelijkbaar met dat van McKinsey en BCG, maar iets hoger, omdat Bain kleiner is en meer wil groeien. Een associate consultant bij Bain begint rond de 50.000 euro en dit loopt op tot rond de 70.000 euro voor een senior associate consultant. Hierna kun je een MBA doen en normale consultant worden, waarna je salaris rond de 90.000 euro wordt.

Salaris Consultant Deloitte

Het salaris van een consultant bij Deloitte hangt er sterk vanaf wat voor consultant je bent.

Over het algemeen is het salaris van een strategy consultant het hoogst, daarna dat van een management consultant en daarna dat van een business consultant.

Daarnaast is er een groot verschil tussen het salaris van een junior consultant en een senior consultant bij Deloitte. Een senior consultant verdient meestal tussen de € 54K -€ 58K, terwijl een junior consultant vaa begint bij € 32K per jaar.

Salaris Consultant Accenture

Het salaris van een consultant bij Accenture is vergelijkbaar met dat van Deloitte. Het hangt dus sterk af van wat voor consultant je bent, maar een associate consultant bij Accenture krijgt een startsalaris van rond de 30.000 euro, en een senior consultant krijgt tussen de 50.000 en 60.000 euro.

Leer hoe je nu al betaald consulting werk kunt doen voor kleine bedrijven (gratis cursus)

Social media consultant

Consultancy vacatures

Alle grote bedrijven hebben bijna altijd vacatures open staan, dus je kunt op hun websites kijken onder de vacaturesectie.

Daarnaast zijn er overigens nog heel veel kleine consultancy firma’s in Nederland die ook heel leuk kunnen zijn om voor te werken. Die kun je het beste vinden via een aggregatorwebsite, zoals Good Company.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

€280,000

Een trader verdient per jaar

Begin je trader-journey met deze gratis cursus

Er is een makkelijke nieuwe manier om te leren traden