Trader bij Optiver / FlowTraders / IMC

Een baan vinden met filosofie

Word Miljonair in Vijf Jaar

Als high frequency trader verdien je bakken met geld. Dit komt door de bonussen. Bij Flowtraders bijvoorbeeld, verdien je 30.000 euro salaris als starter, en dit salaris verandert weinig als je langer blijft werken. Daarbovenop krijg je jaarlijks een bonus die afhangt van je prestatie, maar gemiddels is die in je eerste jaar 30.000 euro, in je tweede jaar 60.000 euro, in je derde jaar 120.000 euro en in je vierde jaar 300.000 euro. Als je gemiddeld presteert heb je dus na vijf jaar ongeveer een miljoen euro verdiend. (Ik heb deze getallen van een inhouse dag, maar kijk als je me niet gelooft ook even naar Glassdoor; de getallen daar zijn nog hoger dus waarschijnlijk van oudere werknemers.)

Voor de rest is trader overigens een prima beroep. Je werkt 50 uur per week, je krijgt een opleiding over financiële markten (heel interessant wat mij betreft), het schijnt stressvol te zijn maar toen ik er was op de open dag zag ik vooral veel mensen tennis kijken op de tv-schermen naast hun computer. Moreel gezien vind ik het niet echt te verdedigen dat je zoveel geld uit de samenleving trekt, tenzij je na vijf jaar werken als trader met pensioen gaat en full time filosoof wordt (of op een andere manier veel bijdraagt aan de samenleving).

Doorlopende vacatures voor Traders zijn part-time Trader (bijbaan) bij Optiver, Graduate Trader bij Flowtraders en het traineeship van IMC (IMC vraagt wel sterke resultaten in bètavakken).

Leren traden

Trader is een heel specifiek beroep en er bestaan geen opleidingen die je er op voorbereiden. Daarom hebben Optiver, Flowtraders en IMC allemaal een interne opleiding die je volgt gedurende de eerste maanden dat je er werkt. Het is daarom ook niet makkelijk om te leren traden zonder trader te worden.

Als je toch zelfstandig meer wilt leren over traden, zonder direct trader te worden, bestaan er hiervoor wel boeken en online cursussen.

Online cursussen

Op het Nederlandstalige online cursusplatform Soofos wordt een cursus trading aangeboden. De cursus wordt aangeboden door Mark de Vries, hij is naar eigen zeggen fulltime trader en wereldreiziger. In de cursus doceert hij basiskennis die nodig is om te traden en zijn eigen tradingformule.

Ik heb deze cursus zelf niet gevolgd dus ik kan de kwaliteit ook niet beoordelen. Het lijkt mij moeilijk om als zelfstandig trader dezelfde winsten te behalen als Optiver, Flowtraders en IMC, omdat die bedrijven over de snelst mogelijke internetverbindingen beschikken.

Tegelijkertijd gebruiken die bedrijven volgens mij onder andere relatief simpele algoritmes gebruiken om winst te maken (bijvoorbeeld ‘mean reversion’: dat ze aandelen kopen als ze goedkoper zijn dan een bepaald lopend gemiddelde, omdat prijzen meestal terugkeren naar hun gemiddelde). Ik kan me voorstellen dat deze online cursus traden wel nuttig is om dit soort basisprincipes van traden te leren.

Zeker als je overweegt bij Optiver, Flowtraders of IMC te solliciteren denk ik dat deze cursus je handige basiskennis over traden kan geven, en het is ook een goede manier om je affiniteit met traden te bewijzen.

Boeken

Er is ook een boek Daytrading voor dummy’s waarin de basisconcepten van traden worden uitgelegd.Daarnaast bestaan er veel boeken over beleggen en investeren; dat is niet hetzelfde als traden, want traders proberen op de hele korte termijn geld te verdienen en beleggers op een veel langere termijn. Maar beleggers opereren wel in dezelfde financiële markten en daarom is veel basiskennis ook hetzelfde voor deze beroepen. Het bekendste boek om de basisbeginselen van beleggen te leren is De intelligente belegger.Selectie: Rekenen, Rekenen, Rekenen

Trading bedrijven krijgen enorm veel aanmeldingen en daarom gebruiken ze een heel streng (en ietwat arbitrair) selectiemechanisme: hoofdrekenen. Als je solliciteert moet je in de eerste ronde een lijst met rekensommen afwerken. Bij Optiver krijg je 80 rekensommen en moet je er binnen 8 minuten tenminste 53 goed hebben (en als je er een fout hebt dan krijg je twee minpunten). De rekensommen zijn altijd met kleine getallen en variëren van 12 + 13 = ? tot 24 / ? = 8. Ze zijn nooit heel moeilijk maar je moet heel snel rekenen.

Voor de rest hoef je overigens ook niets te kunnen. Trading bedrijven accepteren kandidaten vanuit alle studierichtingen, hoewel bewezen affiniteit met trading wel een pré is. Het belangrijkste is dus dat je heel veel oefent met rekenen. Een handige website hiervoor is http://arithmetic.zetamac.com/, hier kun je zelf de instellingen aanpassen om jouw selectieprocedure te simuleren. Daarnaast zijn er een aantal goede boeken geschreven over hoe je simpele rekentrucjes kunt gebruiken om bepaalde sommen veel sneller op te lossen. Legendarisch is het Trachenberg systeem voor Speed Math en een moderner alternatief is The Secrets of Mental Math.