Trader bij Optiver / FlowTraders / IMC

Word Miljonair in Vijf Jaar

Als high frequency trader verdien je bakken met geld. Dit komt door de bonussen.

Bij Flowtraders bijvoorbeeld, verdien je 30.000 euro salaris als starter, en dit salaris verandert weinig als je langer blijft werken. Daarbovenop krijg je jaarlijks een bonus die afhangt van je prestatie, maar gemiddels is die in je eerste jaar 30.000 euro, in je tweede jaar 60.000 euro, in je derde jaar 120.000 euro en in je vierde jaar 300.000 euro. Enzovoort.

Als je gemiddeld presteert heb je dus na vijf jaar ongeveer een miljoen euro verdiend. (Ik heb deze getallen van een inhouse dag, maar kijk als je me niet gelooft ook even naar Glassdoor; de getallen daar zijn nog hoger dus waarschijnlijk van oudere werknemers.)

trader salaris cta

Voor de rest is trader overigens een prima beroep. Je werkt 50 uur per week, je krijgt een opleiding over financiële markten (heel interessant wat mij betreft), het schijnt stressvol te zijn maar toen ik er was op de open dag zag ik vooral veel mensen tennis kijken op de tv-schermen naast hun computer. Moreel gezien vind ik het niet echt te verdedigen dat je zoveel geld uit de samenleving trekt, tenzij je na vijf jaar werken als trader met pensioen gaat en full time filosoof wordt (of op een andere manier veel bijdraagt aan de samenleving).

Trader Salaris

Het trader salaris is erg hoog. Dat is ook wat de meeste mensen tot deze baan aantrekt. Hieronder volgen enige salarissen van een aantal grote trading houses.

Optiver Salaris Trader

Een trader bij Optiver verdient gemiddeld € 74.733. Dit is meer dan het gemiddelde salaris van een trader van een trader bij andere bedrijven: € 66.542.

(Deze salarisinformatie is opgehaald op Glassdoor in november 2021 en kan veranderen.)

Optiver Bonus

Over de Optiver trader bonus kon ik helaas geen betrouwbare informatie vinden. Dit is ook wel logisch, omdat Optiver zijn bonus baseert op de prestaties van dat jaar van het hele bedrijf en van de individuele trader.

Als je benieuwt bent naar de bonus die Optiver geeft aan traders, kun je het best een keer een open dag bijwonen.

Flow Traders Salaris

Zoals ik hierboven noemde is het startsalaris van een junior trader bij Flow Traders 30.000 euro per jaar, exclusief bonus.

Dit basissalaris gaat omhoog naarmate je langer bij Flow Traders werkt, maar niet zo veel. Wat wel veel omhoog gaat bij Flow Traders is je bonus.

Flow Trader Bonus

De jaarlijkse bonus van Flow Trader is gegarandeerd 30.000 euro voor een junior trader in zijn eerste jaar, en is in daaropvogende jaren afhankelijk van hoe goed jij het doet, hoe goed jouw afdeling het doet, en hoe goed de markten uberhaupt zijn. Maar het is niet ongebruikelijk om je bonus ieder jaar meer dan te verdubbelen (reken maar eens uit wat dat is na vier jaar).

(Deze informatie heb ik verkregen door een open dag van Flowtraders bij te wonen.)

IMC Trading Salaris

Een trader bij IMC zijn gemiddelde basissalaris is € 82.479. Dit is dus ook ruim boven het gemiddelde trader salaris bij andere bedrijven van € 66.542.

IMC Trading Bonus

Over de IMC bonus voor traders kon ik helaas geen betrouwbare informatie vinden. Dit komt onder andere omdat de bonus voor iedere trader verschilt, en traders deze informatie niet per se delen met hun collega’s of buitenstaanders.

Om meer te weten te komen over wat voor soort bonus IMC Trading geeft aan traders kun je het best een keer een open dag bijwonen.

Trader Vacatures

Zoals gezegd kun je op de websites van Optiver, Flow Traders en IMC kijken voor hun vacatures. Dat zijn alle drie grote bedrijven en daarom zijn ze doorlopend op zoek naar nieuwe traders.

Doorlopende vacatures voor Traders zijn part-time Trader (bijbaan) bij Optiver, Graduate Trader bij Flowtraders en het traineeship van IMC (IMC vraagt wel sterke resultaten in bètavakken).

Daarnaast kun je het best regelmatig de zoekterm ’trader’ intoetsen bij Good Company, dat is een vacaturewebsite die relatief vaak trader vacatures post.

Hoe weet ik of Trading bij me past?

Om je verder in te lezen kan ik de Market Wizard boeken van Jack Schwager aanbevelen. Jack interviewt extreem succesvolle traders over hun carrière. Ik vond zelf de nieuwere boeken, Unknown Market Wizards en Hedge Fund Market Wizards veruit het leukst, omdat de traders daarin werkten tijdens de financiële crisis van 2008, en sommige hoofdstukken gaan zelfs al over de Covid-beurskrach van maart 2020.

Traders houden zich bezig met de financiële markten. Lees jij bijvoorbeeld het FD, en daarin de aandelensectie? Vind jij het leuk om koersen te voorspellen, zowel aan de hand van wereldgebeurtenissen (zoals verkiezingen), als aan de hand van technische signalen (zoals een geïnverteerde yield curve)? Dan is Trading misschien iets voor jou.

Als je serieus wilt onderzoeken of Trading bij je past, kun je een beroepskeuzetest doen. De uitgebreide beroepskeuzetest van 123test.nl is hierbij een goede omdat zij Financieel Trader hebben opgenomen in hun database, waardoor je kunt zien hoe goed dit beroep bij je past.

Wie zijn traders?

Originele Market Wizards
Over de financiële crisis
Uit 2021 (incl. Covid)

Market Wizards is een boekenserie met interviews met succesvolle traders. Wat ik interessant vind om te lezen is wie traders zijn en wat ze traders succesvol maakt. Dingen die veel voorkomen zijn:

Traders hadden vaak eerst andere banen

Wat me driect opviel is dat heel weinig van de succesvolle traders al van jongs af aan trader wilden worden. Bijna allemaal hadden ze juist eerst een andere carrière, of kwamen ze als junior toevallig ergens binnen omdat het de enige baan was die ze konden krijgen, of hoorden ze over trading van een kennis.

Wat ik hier leuk aan vind is dat het hierdoor voelt alsof ik ook nog trader zou kunnen worden, ondanks dat ik daar niet heel jong mee begonnen ben.

Traders hebben allemaal hun eigen stijl

De traders in de boeken hebben verschillende stijlen, vaak zelfs tegenovergestelde.

Je hebt bijvoorbeeld trendvolgers, die proberen mee te rijden op bestaande trends in de markt. Als ze bijvoorbeeld zien dat olie het hele jaar al duurder wordt, proberen zij in te schatten of die trend nog even doorzet.

Maar je hebt ook juist contrarians, die proberen juist geld te verdienen door tegen bestaande trends in te zetten. Bijvoorbeeld de hoofdrolspelers in de Big Short zijn beroemde contrarians; en 1 van de traders waarop de Big Short gebaseerd is, is ook geïnterviewd in Hedge Fund Market Wizards!

Traders leren omgaan met emoties en biases

Alle traders leren omgaan met hun eigen biases en emoties, en ook specifiek met de emotionele valkuilen die horen bij hun strategie.

Als je contrarian bent dan is het bijvoorbeeld belangrijk dat je heel veel zelfvertrouwen hebt (want je bent het oneens met de rest), maar dat je het toch kunt toegeven als je ongelijk hebt (want short posities kunnen anders leiden tot grandioze verliezen).

Als je trendvolger bent dan moet je sowieso accepteren dat je nooit de volledige trend meepakt (want jij initieert pas als de trend al zichtbaar is), dus je moet een satisficer zijn en niet een maximicer.

En in de boeken bespreken de traders talloze andere voorbeelden van biases en emoties die ze moeten controleren om succesvol te zijn als trader.

Sollicitatiegesprek: Rekenen, Rekenen, Rekenen

Trading bedrijven krijgen enorm veel aanmeldingen en daarom gebruiken ze een heel streng (en ietwat arbitrair) selectiemechanisme: hoofdrekenen. Als je solliciteert moet je in de eerste ronde een lijst met rekensommen afwerken. Bij Optiver krijg je 80 rekensommen en moet je er binnen 8 minuten tenminste 53 goed hebben (en als je er een fout hebt dan krijg je twee minpunten). De rekensommen zijn altijd met kleine getallen en variëren van 12 + 13 = ? tot 24 / ? = 8. Ze zijn nooit heel moeilijk maar je moet heel snel rekenen.

Voor de rest hoef je overigens ook niets te kunnen. Trading bedrijven accepteren kandidaten vanuit alle studierichtingen, hoewel bewezen affiniteit met trading wel een pré is. Het belangrijkste is dus dat je heel veel oefent met rekenen (zeker voor de 1e ronde). Een handige website hiervoor is http://arithmetic.zetamac.com/, hier kun je zelf de instellingen aanpassen om jouw selectieprocedure te simuleren. Daarnaast zijn er een aantal goede boeken geschreven over hoe je simpele rekentrucjes kunt gebruiken om bepaalde sommen veel sneller op te lossen. Legendarisch is het Trachenberg systeem voor Speed Math en een moderner alternatief is The Secrets of Mental Math.

Hoe word je aangenomen als Trader?

Trader is dus een heel niche beroep en er bestaan geen specifieke opleidingen die je er op voorbereiden. Daarom hebben Optiver, Flowtraders en IMC allemaal een interne opleiding die je volgt gedurende de eerste maanden dat je er werkt. Het is daarom ook niet makkelijk om te leren traden zonder trader te worden.

Toch zijn er wel opleidingen en boeken die je kunnen helpen in je voorbereiding. Deze geven je voornamelijk kennis over financiële markten, en dit noemen Optiver, Flowtraders en IMC allemaal als een pré in hun vacatures voor Trader.

Opleidingen

Er zijn verschillende cursussen die je de beginselen van financiële markten leren. Dus de echte basiskennis zoals wat is een aandeel, een obligatie of een stock exchange. Maar ook geadvanceerdere concepten zoals warrants, falcons, swaps, futures, euro-dollarcontracten en simpele technische analyses.

Ik heb zelf nooit zo’n cursus gevolgd dus ik kan ze ook niet beoordelen, maar ik zou toch aanraden om een cursus te nemen bij een bekend instituut, zodat het bedrijf waar je solliciteert je certificaat serieuzer neemt. Daarom zou ik de volgende cursussen overwegen:

Ik zou zelf voor het LOI kiezen omdat zij behalve cursussen ook officieel geaccrediteerde opleidingen aanbieden, waardoor zij het meest professionele platform zijn.

Boeken

De eerder genoemde Market Wizards serie is een uitstekende plek om je studie over trading te beginnen. De interviews met traders zitten bordevol interessante inzichten en geven ook de benodigde basiskennis over financiële markten.

Er zijn ook verschillende boeken die je wat basiskennis van trading en markten kunnen bijbrengen. Bijvoorbeeld het boek Daytrading voor dummy’s.

Daarnaast bestaan er veel boeken over beleggen en investeren, de bekendste daarvan is De intelligente belegger van Benjamin Graham. Dit gaat meer over beleggen op de lange termijn dan over traden, maar is alsnog wel goed voor de pure basiskennis van financiële markten. (En het is sowieso een interessant boek, ook als je bijvoorbeeld zelf wilt beleggen.)

Wat als je niet wordt aangenomen?

Ik herhaal nogmaals: trading firma’s zijn extreem selectief. Dus zelfs als je alle stappen neemt om je kansen te maximaliseren, kun je tekort schieten of botte pech hebben en niet binnenkomen.

In dat geval is het gelukkig wel zo dat er meerdere trading bedrijven zijn waar je kunt solliciteren. Ik ken zelf ook een aantal mensen die eerst bij 2 firma’s waren afgewezen, maar bij de 3e firma wel door de selectie heen kwamen. (Dat is ook wel logisch omdat ze voor al hun sollicitaties hadden geoefend en dus steeds beter werden in rekenen.)

Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

€280,000

Een trader verdient per jaar

Begin je trader-journey met deze gratis cursus

Er is een makkelijke nieuwe manier om te leren traden