Trader bij Optiver / FlowTraders / IMC

Een baan vinden met filosofie

Word Miljonair in Vijf Jaar

Als high frequency trader verdien je bakken met geld. Dit komt door de bonussen. Bij Flowtraders bijvoorbeeld, verdien je 30.000 euro salaris als starter, en dit salaris verandert weinig als je langer blijft werken. Daarbovenop krijg je jaarlijks een bonus die afhangt van je prestatie, maar gemiddels is die in je eerste jaar 30.000 euro, in je tweede jaar 60.000 euro, in je derde jaar 120.000 euro en in je vierde jaar 300.000 euro. Als je gemiddeld presteert heb je dus na vijf jaar ongeveer een miljoen euro verdiend. (Ik heb deze getallen van een inhouse dag, maar kijk als je me niet gelooft ook even naar Glassdoor; de getallen daar zijn nog hoger dus waarschijnlijk van oudere werknemers.)

Voor de rest is trader overigens een prima beroep. Je werkt 50 uur per week, je krijgt een opleiding over financiële markten (heel interessant wat mij betreft), het schijnt stressvol te zijn maar toen ik er was op de open dag zag ik vooral veel mensen tennis kijken op de tv-schermen naast hun computer. Moreel gezien vind ik het niet echt te verdedigen dat je zoveel geld uit de samenleving trekt, tenzij je vijf jaar werken als trader met pensioen gaat en full time filosoof wordt.

Doorlopende vacatures voor Traders zijn part-time Trader (bijbaan) bij Optiver, Junior Trader bij Flowtraders en het traineeship van IMC (IMC vraagt wel sterke resultaten in bètavakken).

Selectie: Rekenen, Rekenen, Rekenen

Trading bedrijven krijgen enorm veel aanmeldingen en daarom gebruiken ze een heel streng (en ietwat arbitrair) selectiemechanisme: hoofdrekenen. Als je solliciteert moet je in de eerste ronde een lijst met rekensommen afwerken. Bij Optiver krijg je 80 rekensommen en moet je er binnen 8 minuten tenminste 53 goed hebben (en als je er een fout hebt dan krijg je twee minpunten). De rekensommen zijn altijd met kleine getallen en variëren van 12 + 13 = ? tot 24 / ? = 8. Ze zijn nooit heel moeilijk maar je moet heel snel rekenen.

Voor de rest hoef je overigens ook niets te kunnen. Trading bedrijven accepteren kandidaten vanuit alle studierichtingen, hoewel bewezen affiniteit met trading wel een pré is. Het belangrijkste is dus dat je heel veel oefent met rekenen. Een handige website hiervoor is http://arithmetic.zetamac.com/, hier kun je zelf de instellingen aanpassen om jouw selectieprocedure te simuleren. Daarnaast zijn er een aantal goede boeken geschreven over hoe je simpele rekentrucjes kunt gebruiken om bepaalde sommen veel sneller op te lossen. Legendarisch is het Trachenberg systeem voor Speed Math en een goedkoper alternatief is The Secrets of Mental Math (maar als je uiteindelijk trader wordt dan maakt prijs natuurlijk niet zoveel meer uit ;)):