Filosofische Baan

Met je filosofiekennis een baan vinden

Als afgestudeerd filosofiestudent is je duidelijkste unique selling point dat je veel over filosofie weet. Je grote probleem is natuurlijk dat veel organisaties helemaal niet op filosofische kennis zitten te wachten. Ik droomde er zelf altijd van om ethicus te worden bij een bedrijf, maar ik kon hier helaas geen vacatures voor vinden.

Wat voor organisaties zoeken filosofen?

Toch zijn er wel organisaties die filosofische kennis nodig hebben. Dit zijn vaak opleidingsinstituten zoals middelbare scholen of de internationale school voor wijsbegeerte of infotainment bedrijven zoals uitgeverijen, theaterhallen zoals de Rode hoed en Filosofie Magazine. Met name omtrent de infotainment bedrijven mogen we ons in Nederland overigens rijk prijzen want nergens is filosofie zo populair bij het algemene publiek als in Nederland.

Hoe word je aangenomen?

De grootste uitdaging bij het vinden van een filosofische baan, is dat er maar weinig filosofische banen zijn. En een filosofische baan is de droom van iedere filosofiestudent, dus er is alsnog vrij hevige competitie.

Bovendien zijn het vaak kleine organisaties die filosofen zoeken. Vaak doen zij ook weinig actieve recruitment. Dit is ten dele omdat ze hier de middelen niet voor hebben, maar ook omdat het simpelweg niet nodig is. De directeur van de Internationale School Voor Wijsbegeerte vertelde mij een keer dat zijn geen vacatures voor stagairs plaatsen, maar in plaats daarvan wachten tot studenten zelf vragen of de ISVW stages aanbiedt, omdat je op die manier de meest gemotiveerde stagairs binnenkrijgt.

Door de schaarste aan filosofische banen en het gebrek aan actieve recruitment, is het overigens ook heel lastig om direct een vaste filosofische baan te krijgen. Een collega-student van mij werkt nu als redacteur bij Filosofie Magazine en zij is daar binnengekomen omdat ze eerst een stage bij Filosofie magazine had gelopen. Ik heb zelf ook wel eens aan FIlosofie Magazine gevraagd of zij vacatures hadden, maar zij meldde me dat ze eigenlijk alleen stagairs aannemen voor functies omdat ze die al kennen, en ze altijd genoeg stagairs kunnen vinden. Hetzelfde hoorde ik van een redacteur bij Trouw.

Wil je per se geen stage lopen?

Als je een stage wil vermijden kun je het beste kijken onder de sectie Analytische Banen op deze website. Dit zijn banen waarvoor je niet op je filosofische kennis maar op je analytische vermogen wordt aangenomen, en hier heb je nooit een stage voor nodig.

Als je wel per se een filosofische baan wil maar geen stage wil lopen, kun je volgens mij het beste voor jezelf werken. Als filosoof kun je bijvoorbeeld socratische gesprekken of dilemmaberaad aanbieden aan organisaties, of een soort filosofische therapiegesprekken aan particulieren. Of je kunt bijvoorbeeld een boek schrijven en die zelf publiceren via bol of Amazon, of naar een uitgevrij stappen. Dit laatste heb ik zelf gedaan en hier had ik geen stage voor nodig.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

€280,000

Een trader verdient per jaar

Begin je trader-journey met deze gratis cursus

Er is een makkelijke nieuwe manier om te leren traden