Schrijver voor BOOM / ISVW / meer

Een boek schrijven is natuurlijk eigenlijk geen baan omdat je geen vast salaris krijgt, maar ik neem hem toch even mee omdat het wel iets is wat filosofen kunnen doen om geld te verdienen.

Hoe ik een filosofieboek heb uitgegeven

Ik heb dit jaar een filosofieboekje uitgegeven: Alledaagse Paradoxen.

Het boekje gaat erover dat veel alledaagse problemen eigenlijk veel lijken op filosofische paradoxen (zoals die van Achillen en de schildpad, en die van `deze zin is niet waar’). Hierdoor kun je oplossingen die filosofen hebben voorgesteld voor deze paradoxen vaak ook toepassen op jouw alledaagse problemen. Je kunt bijvoorbeeld stoppen met roken met oplossingen voor de leugenaarsparadox en minder last hebben van F.O.M.O. met oplossingen voor de twee enveloppen paradox. Ik vind het zelf een heel leuk boekje, koop hem vooral als je geïnteresseerd bent. Of als het je niks lijkt maar je wel deze website wilt steunen, koop hem dan voor een vriend of vriendin :).

Ik raad alle filosofiestudenten aan om ook een boekje te schrijven. Mijn scriptie-onderwerp was paradoxen. Mijn scriptie was natuurlijk helemaal academisch, maar hierdoor wist ik wel heel veel van paradoxen af en dat is de basis van het boekje. Volgens mij kunnen de meeste filosofiestudenten een interessant, luchtig boekje schrijven over hetzelfde onderwerp als hun scriptie.

Wie wil mijn boek uitgeven?

Ik heb zelf destijds dertien uitgevers benaderd en door alle behalve één afgewezen. Dat ik zo vaak werd afgewezen kwam overigens niet omdat de uitgevers het geen goed boekje vonden, maar omdat het niet in hun straatje pastte. Eigenlijk zijn de enige uitgeverijen die echt in filosofie gespecialiseerd zijn:

Daarnaast zijn er veel uitgeverijen met een filosofie-afdeling:

Deze uitgevers hebben allemaal weer net hun eigen karakter. Boom Filosofie doet bijvoorbeeld voornamelijk academische boeken en ISVW juist hele praktische boeken.

Overigens kun je tegenwoordig je boek ook zelf uitgeven via bol of amazon. Dit is natuurlijk minder prestigieus maar op die manier kom je zeker weten binnen en krijg je ook nog eens veel meer geld per boek dat je verkoopt. Ik ga zeker nog meer filosofieboekjes schrijven in de toekomst en overweeg deze zelf uit te geven, zelfs als uitgevers wel geïnteresseerd zijn.

Hoeveel geld verdien je met een boek schrijven?

Voor het geld hoef je het echt niet te doen, zeker niet in het begin. Beginnende schrijvers krijgen een voorschot van een paar honderd euro, en royalties van 10-15% voor ieder boek dat ze verkopen vanaf een bepaald aantal. Meestal halen ze dit aantal niet dus blijft het bij die paar honder euro van het voorschot.

Als je echt geld wil verdienen met boeken schrijven moet je of een bestseller schrijven, maar daar komt veel geluk bij kijken, of veel boeken blijven uitgeven. Dit tweede kan wel en dit ga ik ook proberen. Maar of het ooit een full time salaris kan vervangen, daar ben ik skeptisch over. Ik zie boeken schrijven vooral als een leuk extraatje voor op vakantie naast het salaris van mijn echte baan.

 

Als jullie hierin geïnteresseerd zijn, kan ik nog wel een extralange post schrijven over alle stappen die ik heb genomen om mijn boek te publiceren. Ik kan in ieder geval meegeven dat het een hele leuke ervaring was waarin ik mijn schrijfvaardigheden enorm heb getraind, en de uiteindelijke publicatie gaf veel meer voldoening dan bijvoorbeeld het inleveren van mijn scriptie!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

€280,000

Een trader verdient per jaar

Begin je trader-journey met deze gratis cursus

Er is een makkelijke nieuwe manier om te leren traden