Consultant bij de Argumentenfabriek / de Denkacademie

* Ik ben zelf vooral bekend met de Argumentenfabriek dus daar focus ik op in dit bericht, maar er bestaan bedrijven die veel op de Argumentenfabriek lijken en die noem ik onderaan het bericht.

Consultancy met een filosofische insteek

De Argumentenfabriek is een consultancy kantoor met een filosofische insteek. Niet omdat ze in al hun sessies Kant aanhalen (hoewel Aristoteles nog vrij vaak terugkomt), maar omdat ze discussies helder uiteenzetten zoals filosofen dat zouden doen.

Hoe gaat de argumentenfabriek te werk?

Om discussies en problemen uiteen te zetten gebruiken ze bij de Argumentenfabriek argumentenkaarten.Op deze kaarten splitsten alle voor- en tegenargumenten voor een bepaalde beslissing (en alle objecties tegen deze argumenten, en de objecties daartegen, enz.). Dit gebeurt altijd in een gestructureerde groepsdicussie met alle belanghebbende partijen.

Op een open dag gaf de directeur het voorbeeld van zwarte Piet in de Gemeente Amsterdam. Om te beslissen hoe dit probleem zou worden aangepakt, nodigde de Argumentenfabriek de gemeenteraad uit, maar ook de belangengroep tegen zwarte Piet en de belangengroep voor zwarte Piet uit voor een groepsdiscussie. Met al deze groepen in een kamer daagde ze alle deelenemers uit om eerst zoveel mogelijk argumenten te bedenken waarom de Pieten zwart moeten zijn (dus ook de belangengroep tégen zwarte Piet moet hiervoor argumenten bedenken). En daarna moet iedereen zoveel mogelijk argumenten bedenken waarom zwarte Piet niet zwart moet zijn. DIt proces helpt enorm om de verschillende partijen het probleem vanuit elkaars perspectief te laten zien. Uiteindelijk geeft de Argumentenfabriek nooit advies; ze bieden alleen inzicht in het probleem.

De Argumentenfabriek geeft ook vaak uitleg over psychologische biases aan hun deelnemers: confirmation bias, survival bias, en alle andere biases die uit het werk van Kahneman voortkomen. Dit is misschien niet strikt genomen filosofisch, maar wel heel interessant.

Behalve argumentenkaarten gebruikt de argumentenfabriek ook waardekaarten om organisaties te helpen hun kernwaarden te vinden. Ook hierbij halen ze niet expliciet filosofen aan, maar ze merken wel dat ze altijd onderscheid moeten maken tussen utilistische waarden en principekwesties bijvoorbeeld.

De voornaamste klanten van de argumentenfabriek zijn overheden en semi-overheden, en daarnaast andere kleine en middelgrote bedrijven die geen dure consultants kunnen inhuren van McKinsey e.d.

Hoe kom je binnen?

Ik heb zelf helaas nooit gesolliciteerd bij de Argumentenfabriek, dus ik weet hier niet teveel van. Toen ik het vak publieksfilosofie aan de UvA volgde, mochten we wel met de hele klas naar een presentatie van de directeur komen, dit wijst erop dat ze zijn geïnteresseerd in het aannemen van filosofiestudenten.

Ik heb zelf twee keer gemaild of ik bij ze mocht solliciteren maar hier heb ik helaas nooit antwoord op gehad. Mijn indruk is dat het een nog een vrij klein bedrijfje is dat niet vaak mensen zoekt. Ik weet dat ze wel openstaan voor stagairs.

Mocht iemand ervaring hebben met de sollicitatieprocedure van de Argumentenfabriek, neem dan a.u.b. contact met mij op via het contactformulier, dan kan ik deze sectie uitbreiden.

Vergelijkebare bedrijven

  • Een vergelijkbaar bedrijf is de Denkacademie. Zij doen ook consultancy met een filosofische insteek.
  • Als werken bij de Argumentenfabriek je interessant lijkt, raad ik je aan ook even te kijken naar deze pagina over strategy consultants. Die doen namelijk veelal hetzelfde soort werk, maar met een algemene insteek in plaats van een specifiek filosofische.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

€280,000

Een trader verdient per jaar

Begin je trader-journey met deze gratis cursus

Er is een makkelijke nieuwe manier om te leren traden