Redacteur bij Filosofie Magazine / Trouw

Behalve analytisch nadenken is het grootste verkoopbare talent van filosofen dat we goed kunnen schrijven. Er zijn weinig andere opleidingen waarbij je zoveel papers moet schrijven als bij filosofie. Bovendien lezen Nederlanders graag filosofie, waardoor er verschillende mainstream mediakanalen zijn waar je als filosofisch schrijver te werk kunt. De grootste kanalen hiervoor zijn Filosofie Magazine en Trouw.

Filosofie Magazine

Als filosofiestudent ken je Filosofie Magazine natuurlijk, dus ik hoef dit verder niet zoveel toe te lichten.

Een collega-student van me is bij Filosofie Magazine binnengekomen via een stage en ik hoor dat dit de meest gebruikelijke manier is voor wanneer je pas afgestudeerd bent. Dit komt omdat heel veel filosofiestudenten zo graag bij FIlosofie Magazine willen werken dat ze bereid zijn dit eerst een tijdje gratis te doen voordat ze een echte baan krijgen. De andere manier om bij Filosofie Magazine binnen te komen is als je al ervaring hebt in de journalistiek, bijvoorbeeld omdat je als freelancer schrijft voor Trouw.

Als je bij Filosofie Magazine wil werken moet je natuurlijk bewijzen dat je goed kunt schrijven, dus zorg dat je een sterk writer’s sample klaar hebt liggen. Zorg daarnaast dat je op de hoogte bent van de hedendaagse publieksfilosofie in Nederland: René ten Bos en Marli Huijer e.d. Daarnaast helpt het als je verstand hebt van marketing, want als redacteur probeer je ook bekendheid en sales voor het tijdschrift te vergaren.

Een belangrijke slotopmerking is dat de meeste filosofen die aan Filosofie Magazine verbonden zijn geen vaste baan hebben. In plaats daarvan schrijven ze vaa stukjes op freelance basis. Dus zelfs als het lukt om een stage bij Filosofie Magazine te lopen, hou je er misschien geen vaste baan aan over.

Trouw

Trouw is dé krant van levensbeschouwing en filosofie. Ze hebben hier allerlei katernes en columns voor. De column Wat is daar nou erg aan? en het filosofisch elftal zijn daar leuke voorbeelden van.

Overigens hebben andere kranten ook aandacht voor filosofie dus je kunt het daar zeker proberen, maar ik zou Trouw de voorkeur geven omdat ze meer met filosofie doen.

Ook bij kranten is het helaas gebruikelijk om eerst een tijdje stage te lopen voordat je als medewerker wordt aangenomen. Dit heeft weer dezelfde reden: kranten krijgen heel veel aanmeldingen en kunnen altijd wel iemand vinden die bereid is om eerst een stage te lopen/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

€280,000

Een trader verdient per jaar

Begin je trader-journey met deze gratis cursus

Er is een makkelijke nieuwe manier om te leren traden