Boekenlijstje

Hier heb ik een Filosofiebaan boekenlijstje gemaakt. De boeken in deze lijst gaan over de filosofie van arbeid/werk/banen en gerelateerde onderwerpen zoals basisinkomen.

1. Gratis geld voor iedereen – Rutger Bregman

Samenvatting

Het probleem is niet dat we het niet goed hebben, het probleem is dat we niet weten hoe het beter kan. In deze tijd, met koopkracht als laatste ideaal, schetst historicus Rutger Bregman nieuwe vergezichten. Van een basisinkomen voor iedereen tot een werkweek van vijftien uur, van een wereld zonder grenzen tot een wereld zonder armoede – het is tijd voor de terugkeer van de utopie. Laat je meenemen op een reis door de geschiedenis en maak kennis met ideeën die tegen de tijdgeest ingaan, dwars door de oude scheidslijnen van links en rechts heen. Gratis geld voor iedereen is een overrompelend boek dat je wereldbeeld op zijn kop zet.
Rutger Bregman (1988) is historicus. In 2012 publiceerde hij Met de kennis van toen; een jaar later volgde het veelgeprezen De geschiedenis van de vooruitgang (bekroond met de Liberales-prijs voor het beste boek van 2013). De vertaling van Gratis geld voor iedereen verschijnt binnenkort in onder andere de VS, Groot-Brittannië, Duitsland, Japan, Zweden, Spanje, Turkije, Italië en Frankrijk.

2. Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers – Rutger Bregman

Samenvatting

Hoe is het toch mogelijk dat de mensen waar we overduidelijk niet zonder kunnen – vuilnismannen, politieagenten, verplegers – zo slecht verdienen, terwijl onbelangrijke, overbodige of zelfs schadelijke bankiers, lobbyisten en consultants veel beter boeren?

Dit is de vraag waarmee Rutger Bregman en Jesse Frederik de patstelling in het debat over ongelijkheid doorbreken. Aan de hand van oude en moderne denkers, van Aristoteles tot Piketty, laten ze zien dat er niets vanzelfsprekend is aan de verdeling van inkomen en vermogen.
In de overtuiging dat economen te weinig weten van filosofie, en filosofen te weinig van economie, tillen ze de discussie naar een hoger plan. Het is hoog tijd om die oude vraag opnieuw te stellen: welke rijkdom is echt verdiend?

3. Een ode aan de arbeid – Alain de Botton

Samenvatting

Lofzang op een van de belangrijkste zaken uit het moderne leven: werk

Hoewel we dagelijks met talloze artikelen, producten en diensten in aanraking komen, hebben we geen idee wat er komt kijken bij de totstandkoming daarvan. In de complexe wereld na de globalisering wijden we vrijwel allemaal het leeuwendeel van ons bestaan aan bezigheden die deel uitmaken van een groter geheel dat ons ontgaat. Hoe komt het dat we ons daar desondanks met zoveel energie aan overgeven? Waarom zijn we bereid werk zo’n prominente plaats in ons leven toe te kennen dat we er zelfs onze identiteit aan ontlenen? Om een antwoord op die vragen te vinden volgt Alain de Botton in Een lied voor de arbeid verschillende mannen en vrouwen tijdens hun werkzaamheden, van tonijnvissers op de Maldiven tot accountants in Londen. Het resultaat is een ode aan de intelligentie, eigenaardigheid, schoonheid en verschrikkingen van de moderne werkomgeving en niet in de laatste plaats aan de opmerkelijke veronderstelling dat werk, naast liefde, de belangrijkste factor is die zin kan geven aan ons bestaan.

4. Bullshit Jobs – David Graeber

Samenvatting
In “Bullshit jobs’ stelt antropoloog en invloedrijk denker David Graeber dat een groot deel van ons werk zinloos moet zijn. Want dankzij de technologie kunnen we voor onze productiebehoefte met een vijftienurige werkweek toe, en toch maken we allemaal nog steeds volle dagen. Hij kreeg op een blog hierover duizenden reacties: over de hele wereld blijken veel mensen het fenomeen te kennen. Nota bene: een bullshit job is een baan waarvan de persoon zelf vindt dat het (deels) een onzinbaan is.

Graeber beschrijft in dit boek het hoe en waarom van deze banen, die voortkomen uit het westerse kapitalisme maar er eigenlijk haaks op staan (ze lijken meer op de werkverschaffing in het voormalige Oostblok). Onzinbanen komen ook voort uit onze calvinistische overtuiging dat werkloos zijn slecht is.

Graebers scherpe betoog is doorspekt met hilarische en tegelijk tragische voorbeelden en doet je met een andere blik kijken naar de rol van werk in onze samenleving.

5. 80,000 Hours: Find a Fulfilling Career That Does Good – Benjamin Todd

Samenvatting
Find a fulfilling career that tackles the world’s most pressing problems, using this guide based on five years of research alongside academics at Oxford. You have about 80,000 hours in your career: 40 hours a week, 50 weeks a year, for 40 years. This means your choice of career is one of the most important decisions you’ll ever make.

Make the right choices, and you can help solve some of the world’s most pressing problems, as well as have a more rewarding, interesting life.

For such an important decision, however, there’s surprisingly little good advice out there. Most career advice focuses on things like how to write a CV, and much of the rest is just (misleading) platitudes like “follow your passion”. Most people we speak to don’t even use career advice – they just speak to friends and try to figure it out for themselves.

When it comes to helping others with your career the advice usually assumes you need to work as a teacher, doctor, charity worker, and so on, even though these paths might not be a good fit for you, and were not what the highest-impact people in history did.

This guide is based on five years of research conducted alongside academics at the University of Oxford. It aims to help you find a career you enjoy, you’re good at, and that tackles the world’s most pressing problems.

It covers topics like:
1. What makes for a dream job, and why “follow your passion” can be misleading. 2. Why the most effective ways to make a difference aren’t always the obvious ones like working at a charity, or becoming a doctor. 3. How to compare global problems, like climate change and education, in terms of their scale and urgency. 4. How to discover and develop your strengths.
It’s also full of practical tips and tools. You’ll come away with a plan to use your 80,000 hours in a way that’s fulfilling and high impact.

€280,000

Een trader verdient per jaar

Begin je trader-journey met deze gratis cursus

Er is een makkelijke nieuwe manier om te leren traden