Dit is natuurlijk een beetje een flauwe tip voor een website die gaat over hoe je een baan vindt met filosofie, maar ik vind het toch belangrijk om te noemen. Een tweede studie is grandioos voor je baankansen. Als je op een bedrijfskundige baan solliciteert met enkel een filosofiediploma, dan sta je achter op bedrijfskundestudenten, maar als jij zowel bedrijfskunde als filosofie hebt gestudeerd dan sta je juist ver voor!
Twee studies tegelijk doen
Ik heb zelf twee bachelors tegelijkertijd gedaan: filosofie en gezondheid en leven. Ik heb ze ook allebei tegelijkertijd afgerond binnen drie jaar. Dit klinkt heftig, maar het werd me enorm veel makkelijker gemaakt door de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). De VU biedt namelijk een speciaal traject met veel vrijstellingen voor studenten die filosofie naast een andere studie willen doen. Binnen dit traject hoef je voor filosofie geen minor en geen academische kernvakken (hoe schrijf je een tekst, etc.) te doen, omdat je dit al binnen je andere studie doet. Daarom hoef je in totaal maar twee jaar aan filosofievakken te doen in plaats van drie jaar, incl. scriptie.
Daar kwam nog bij dat ik bij gezondheid en leven een zelfsamengestelde minor heb gedaan, die bestond uit vakken die ik al gedaan had voor filosofie. En bij gezondheid en leven kreeg ik ook vrijstelling voor het vak wetenschapsfilosofie. Dit was dus nog eens 36EC extra korting. In totaal heb ik dus niet 360EC hoeven halen voor twee bachelors, maar slechts 262EC. Geen slechte deal vind ik zelf. (Ik heb ook nog steeds het idee dat de vrijstelling van mijn minor van gezondheid en leven eigenlijk niet de bedoeling was, maar de examencommissie heeft alles goedgekeurd.)
Ik ken ook mensen die een master filosofie tegelijkertijd met een andere master hebben gedaan. Het klinkt allemaal als heel veel werk, maar het valt echt wel mee. Als je twee studies tegelijkertijd doet, merk je vanzelf allerlei schaalvoordelen op. Ik schreef bijvoorbeeld vaak een paper voor filosofie over een onderwerp dat we al uitgebreid behandeld hadden bij gezondheid en leven, of andersom. En ik hoefde vaak niet naar ‘verplichte’ werkcolleges te komen als ik college had van een ander vak.
Schrijf je gewoon in!
Ik raad echt iedere filosofiestudent aan om zich voor een tweede studie in te schrijven, om de volgende redenen:
- Je bent een filosofiestudent en dus breed geïnteresseerd in het leven, dus de tweede studie zal je fascineren.
- Pure leunstoelfilosofie is uit de mode; het is beter om als filosoof na te denken over een discipline waar je ook vakkennis over hebt. Zoals Daniel Dennett die neurowetenschapper is en filosoof over bewustzijn.
- Je baankansen gaan door het dak heen.
- Het is gratis (als je je voor vier studies inschrijft, betaal je nog steeds maar een keer collegegeld).
- Als het niet lukt, kun je altijd gewoon stoppen of uitlopen. Dit is geen enkele schande, 99% van de mensen proberen niet eens een tweede studie te doen.
Na filosofie nog een tweede studie doen
Als je het toch te intimiderend vindt om twee studies tegelijkertijd te doen, kun je natuurlijk ook filosofie afmaken en daarna een tweede studie doen. Als je dit doet, moet je goed letten op de regelgeving omtrent tweede studies om te voorkomen dat je instellingscollegegeld moet betalen (kan oplopen tot 32.000 euro per jaar). Je mag bijvoorbeeld geen tweede bachelor doen als je al een diploma voor een andere bachelor behaald hebt, zonder instellingscollegegeld te betalen. Overigens zijn deze regels doorgaans gemakkelijk te omzeilen door simpelweg niet je diploma aan te vragen voor je eerste studie.