Het grote gat in de markt

Het grote gat: de IT-sector

Ik zeg het vaak op deze website: een baan vinden is heel makkelijk, zolang het maar een IT-baan is.

Er is een gigantisch tekort aan IT’ers. Naar schatting hebben we in Nederland in 2020 54.000 IT’ers te weinig. Met name jonge, junior IT’ers zijn er bijna niet.

Ik weet dat geen enkele filosofiestudent ervan droomt om IT’er te worden. Maar, hou asjeblieft het volgende in je achterhoofd:

  • Een baan vinden met een filosofiediploma is altijd moeilijk, tenzij je de IT in wil
  •  ‘IT’ is een containerbegrip; het grootste gedeelte van IT is saai maar er zijn ook hele interessante gedeeltes!

Maar ik weet helemaal niks van IT!

Maakt niet uit, als je het maar wil leren. Toegegeven, als je een minor programmeren had gedaan dan was het nog makkelijker, dan kon je direct zonder problemen aan de bak. Maar ook zonder zulke ervaring kun je een baan vinden in de IT met een filosofiediploma. Het tekort aan IT’ers is namelijk zo groot dat bedrijven bereid zijn om jou om te scholen tot IT’er als je daarna bij ze komt werken. Lees meer over dit soort omscholingstrajecten hier.

Leuke IT-takken: big data

Ik ga zelf meedoen aan het data science traineeship van de overheid en ik heb hier heel veel zin in. Data science is namelijk booming; het is dé discipline om op te letten in 2018. Daarnaast heb ik een voorliefde voor natural language processing, een onderdeel van data science dat zich bezighoudt met grote corpora teksten. Door slimme data analyse technieken uit te voeren kun je bijvoorbeeld de betekenis van woorden binnen een corpus onderzoeken; dit vind ik heel interessant!

Big data en data science zijn niet traditioneel filosofisch maar toch zijn deze velden wel interessant voor de doorsnee filosofiestudent. Beide velden gaan namelijk over data analyse, en analyseren is de favoriete hobby van alle filosofen! Natuurlijk; het liefst analyseren we problemen vanuit ons blote hoofd zonder empirische waarnemingen. Maar geloof mij of geloof niemand, a posteriori analyses uitvoeren is interessanter dan werken bij postNL!

€280,000

Een trader verdient per jaar

Begin je trader-journey met deze gratis cursus

Er is een makkelijke nieuwe manier om te leren traden