Shotgun methode: solliciteer bij heel veel bedrijven

Tijdens mijn sollicitatieperiode heb ik voor tientallen banen sollcitaties uitgestuurd. Sommigen hiervan waren vergezocht, zoals speechschrijver voor de minister van buitenlandse zaken en hip hop onderzoeker in de VS, andere serieuzer. Uiteindelijk ben ik bij zes organisaties op gesprek gekomen, en bij drie verder gekomen dan de eerste ronde. Ik ben dus veel vaker afgewezen dan ik ben aangenomen, maar dat is de definitie van succes: een keer vaker opstaan dan je bent gevallen.

Mindset: afwijzing is niet erg

Dit is een cliché maar het is de belangrijkste mindsetverandering die je moet maken wanneer je gaat solliciteren. Als je gaat solliciteren ga je naar alle waarschijnlijkheid afgewezen worden. Zolang je dit persoonlijk blijft opvatten, gaat de angst voor afwijzing voorkomen dat je vaak solliciteert. En als je minder vaak solliciteert, neemt de kans dat je wordt aangenomen af.

Ik begrijp dat het vervelend voelt om afgewezen te worden, want je wordt in een sollicitatiegesprek beoordeelt op je vaardigheden en je potentie, en je gesprekspartners beoordelen jou als incompetent. Dit voelt voor iedereen vervelend. Maar je moet er doorheen, anders kom je nooit aan een baan. Onthoud de volgende zaken om afwijzing minder vervelend te laten voelen:

  • Ik ben afgewezen door één gesprekspartner (of enkelen); N=1, dit zegt maar heel weinig over mijn echte competenties.
  • Ik ben afgewezen voor de specifieke functie waarop ik solliciteerde; maar er zijn legio andere functies waar ik wel goed in zou zijn!
  • Misschien ben ik alleen maar niet aangenomen omdat er een andere sollicitant was die toevallig nóg competenter is dan ik; dit zegt verder niets over mij.
  • Misschien ben ik om bureaucratische redenen afgewezen, bijvoorbeeld omdat het quotum voor nieuwe werknemers voor dit jaar al gehaald was.

Aanpak: cv en template motivatiebrief

Een voordeel van veel solliciteren is dat je cv up to date blijft, waardoor nog meer solliciteren makkelijker wordt.

Ook word je beter en sneller in het schrijven van motivatiebrieven. Ik had een tijd lang de volgende template voor een motivatiebrief waarin ik slechts de bedrijfsnaam en één zin aanpastte:

Dear [company],

I am a MSc logic student at the University of Amsterdam. I am interested in becoming a [function] at [company]. Hereby I would like to send you a short motivation accompanying my application.

As a logician I am being trained to work with mathematical models and other formal tools to understand complex systems. Before starting my MSc I was rather sure I wanted to become an academic, but over the last year I grew interested in applying the methods I learn to [the discipline that company works in]. What strikes me as interesting about such applications is primarily the [random benefit]. I am eager to learn how far my academic skills can take me into solving the problems [company] deals with on a daily basis.

I hope you consider my application.

Kind regards,

Max van den Broek

Met deze motivatiebrief ben ik vaak uitgenodigd voor een gesprek. Ik heb hem niet zo vaak gebruikt dat ik hem durf aan te raden aan anderen, maar ik denk dat het goed is dat de brief heel kort en krachtig is. Als je bij een organisatie solliciteert waar je veel over weet dan zou ik wel een langere motivatiebrief schrijven, maar dit template hierboven is nuttig voor organisaties die je wel interessant vindt maar waar je je nog niet heel erg in hebt verdiept.

€280,000

Een trader verdient per jaar

Begin je trader-journey met deze gratis cursus

Er is een makkelijke nieuwe manier om te leren traden