Sjabloon motivatiebrief

Een goede motivatiebrief schrijven is moeilijk, daarom helpt het om een voorbeeld te hebben. Hieronder zie je een variatie op een sjabloon dat ik zelf vaak heb gebruikt (ik studeerde zelf logica toen ik veel solliciteerde dus had ik een iets andere brief, maar het idee is hetzelfde).

Je kunt het sjabloon heel makkelijk aanpassen voor verschillende werkgevers omdat het heel algemeen is. Het benoemt wat van jouw sterke kanten (probleemoplossend vermogen) en geeft aan waarom je bij dit bedrijf wilt werken. Het is kort en krachtig; dat is belangrijk want recruiters hebben maar weinig tijd om alle sollicitaties door te lezen. Het is ook een klein beetje grappig, dat is belangrijk want je moet wel opvallen.

Ik heb dit sjabloon zelf dus veel gebruikt en ik ben er ook vaak mee uitgenodigd op gesprek. Daar moet ik wel bij zeggen dat als ik echt heel erg in een functie geïnteresseerd was ik meestal een langere en persoonlijkere motivatiebrief schreef. Maar deze brief is wel een goed uitgangspunt, dus personaliseer hem zodat jij je er prettig bij voelt en dan is het solliciteren geblazen!

Motivatiebrief

Beste [bedrijfsnaam],

Ik ben geïnteresseerd om [functienaam] te worden bij [bedrijfsnaam]. In deze brief licht ik kort de motivatie voor mijn sollicitatie toe.

Als een filosoof ben ik getraind in het oplossen van problemen. De problemen die we bij filosofie proberen op te lossen zijn abstract en uitdagend: Bestaat de vrije wil? Wat zijn de grenzen van wetenschappelijke kennis? Wat is de zin van het leven?

Ik heb altijd met veel passie en plezier over dit soort vragen nagedacht, maar nu ben ik er aan toe om mijn probleemoplossend vermogen in te zetten voor problemen met een meer directe impact op ‘de echte wereld’. Ik wil graag bijdragen aan oplossingen met maatschappelijke impact/een concrete toepassing in het bedrijfsleven [streep door wat niet van toepassing is]. Omdat [bedrijfsnaam] werkt aan zulke problemen, zou ik jullie bedrijf graag komen versterken.

Alvast bedankt voor het overwegen van mijn sollicitatie.

Hartelijker groet,

[jouw naam]

English

Dear [company name],

I am interested in the function of [function name] at [company name]. Hereby I send you a letter of motivation accompanying my application.

As a philosopher I am trained to solve problems. Usually, the kind of problems I focus on are abstract and challenging: Does there exist a free will? What are the boundaries to scientific knowledge? What’s the meaning of life?

I always enjoyed thinking about these kinds of questions, but now I am ready to apply my problem solving skills to problems that more directly affect ’the real world’. I want to contribute to solutions with a societal impact/that are applicable in the corporate sector [cross off what doesn’t apply]. Because [company name] works on such problems, I want to become a [function name] at [company name].

Thank you for considering my application.

Kind regards,

[your name]

€280,000

Een trader verdient per jaar

Begin je trader-journey met deze gratis cursus

Er is een makkelijke nieuwe manier om te leren traden