Vertel me eens wat over je scriptie?
Tijdens een sollicitatiegesprek proberen recruiters jouw vaardigheden en persoonlijkheid in kaart te brengen. Recruiters willen bijvoorbeeld altijd weten hoe je in een team functioneert, hoe je omgaat met conflicten, en ook of je duidelijk communiceert. Voor deze laatste vaardigheid vragen ze vaak om te vertellen over een project dat je al gedaan hebt, zoals je scriptie. Wanneer ze naar je scriptie vragen zijn ze vaak dus niet echt geïnteresseerd in je scriptie, maar ze willen weten of jij duidelijk kunt communiceren waar je scriptie over gaat.
Met dit in het achterhoofd, weten we dus ook hoe we over onze scriptie moeten vertellen. We moeten een bondig en duidelijk verhaal hebben over de aanleiding, de methode en de conclusie. Genuanceerde details die buiten je hoofdonderwerp vallen, hoef je dus niet te noemen. Dit is hoe ik over mijn masterscriptie voor logica vertel:
Mijn scriptie gaat over rare zinnen, zoals de volgende: ‘Het regent buiten, maar ik geloof het niet.’ Dat is een rare zin om te zeggen, toch? Want ik zeg dat het regent, maar ook dat ik dat niet geloof, dus waarom zeg ik het dan?
Goed, logica bestudeert wel vaker rare zinnen, maar het belangrijke punt is dat de zin die ik zojuist noemde op een speciale manier raar is. Een andere rare zinnen is bijvoorbeeld ‘het regent, en het regent niet’. Maar die zin is gewoon raar omdat hij niet kan kloppen; het kan niet tegelijkertijd regenen en niet regenen. De zin ‘het regent maar ik geloof het niet’ die kan wel waar zijn, want misschien regent het maar heb ik thuis de gordijnen dicht. Dus de zin is raar ondanks dat hij waar kan zijn, en dat is heel opmerkelijk.
Over dit soort speciale rare zinnen ging mijn scriptie. Logica is eigenlijk nog niet begonnen met het bestuderen van deze zinnen dus ik heb heel fundamenteel werk gedaan, ik heb dit soort zinnen logisch gedefinieerd. Dit was uitdagend omdat er veel verschillende speciale rare zinnen zijn, bijvoorbeeld ook ‘het regent maar ik hoop het niet’ en ‘dieren eten is verkeerd, maar ik vind van niet’. Daarnaast heb ik ook dit soort speciale rare zinnen aangewezen in bestaande literatuur en problemen, want het blijkt dat deze zinnen vaak voorkomen in bekende problemen maar dan niet op die manier herkend of benoemd worden.
Dit verhaal vind ik zelf sterk omdat het onderwerp van mijn scriptie vrij complex is, maar ik het simpel uitleg. Ik leg ook uit dat deze rare zinnen interessant zijn omdat ze verschillen van een bekende klasse rare zinnen, en ik noem kort wat ik gedaan heb voor mijn scriptie.
De eenvoud van mijn uitleg staat in schril contrast met alle technische details die ik in mijn scriptie behandel, maar daar is de recruiter helemaal niet in geïnteresseerd. Als jullie mijn scriptie willen inkijken om te vergelijken hoe ernstig ik de inhoud ervan heb gereduceerd voor het verhaaltje hierboven dan kun je mijn scriptie hier downloaden: Master of Logic Thesis – Max van den Broek